St. Emmaus Eindhoven, Genneperweg 11, 5654 AG Eindhoven 040-2527527 info@emmauseindhoven.nl Markt open op zaterdag, van 10:00-13:00

Abbé Pierre

L'Abbé Pierre (pastoor Pierre), OFM Cap, echte naam Henri Antoine Grouès (Lyon, 5 augustus 1912 – Parijs, 22 januari 2007) was een Franse rooms-katholiek priester. Hij is de stichter van de Emmaus-beweging die als doel heeft de armen en daklozen te helpen. Zijn pseudoniem dateert uit de Tweede Wereldoorlog toen hij in het verzet zat.
 

 

In 1930 trad hij in bij de kapucijnen en in 1938 werd hij tot priester gewijd. Om gezondheidredenen verliet hij een jaar later de zeer strenge en veeleisende orde en werd seculier priester van het bisdom Grenoble. Als kapelaan in de stad Grenoble hielp hij in de Tweede Wereldoorlog Joden en verzetsstrijders onderduiken en bij hun vluchtpogingen. Hij werd tweemaal gearresteerd en vluchtte in 1944 naar Noord-Afrika, waar hij dienst deed als aalmoezenier bij de Vrije Franse marine (van Charles de Gaulle). Van 1945 tot 1951 was hij lid van het Franse parlement (Mouvement Républicain Populaire, daarna Ligue de la Jeune République). Hij investeerde zijn inkomen in de huisvesting van slachtoffers van de woningnood in Parijs.

 

In 1996 kwam Abbé Pierre in opspraak omdat hij steun betuigde aan de voormalig linkse filosoof en latere Holocaustontkenner Roger Garaudy met wie hij bevriend was. Israëlische lobbygroepen beschuldigden Abbé Pierre zelfs van "antisemitisme", hoewel Abbé Pierre zelf in de oorlog zijn leven had gewaagd voor joden. Enige Franse kranten bekritiseerden hierop de Israëlische lobby.

Bij de verkiezing van de Grootste Fransman, Le Plus Grand Français de tous les temps, werd hij op de derde plaats (voor o.a. Zinédine Zidane) verkozen.

Abbé Pierre overleed op 94-jarige leeftijd aan een longontsteking.


"Abbé Pierre - A Biography" is een film over de inspirerende franse oprichter van onze Emmaus beweging. 

Deel 1

 

Deel 2 

Bron: Emmaus DVD 2007